Dauwzwemmen 2013

Zwemclub De Lee schrikt van de mogelijke sluiting van zwembad De Hattemat. Het college van burgemeester en wethouders wil geld besparen door de openluchtbaden in Hardenberg af te stoten. Geen goed plan, vindt voorzitter Mieke Van Poll: “Het zwembad in Gramsbergen is veruit het mooiste openluchtbad in de wijde omgeving. Zonde om dat zomaar te laten gaan. Het is een rigoureus plan, er is nog niet eens gekeken naar een kostenbesparing.”

Wethouder Douwe Prinsse wijst naar Kloosterhaar, waar het openluchtbad wordt opengehouden met vrijwilligers. “Dat is een erg mooi voorbeeld”, beaamt Van Poll. “Maar die vergelijking loopt volledig scheef. Het bad is daar 1.40 meter diep, in Gramsbergen zo’n drie meter. Dan heb je volgens de wet gediplomeerd badpersoneel nodig.”

Zwembad De Hattemat is niet alleen de standplaats van zwemclub De Lee; generaties Gramsbergenaren hebben er leren zwemmen. “En in de zomer zit het bad vol. En die mensen komen heus niet alleen uit de buurt. De Vechtdalregio wil zich steeds meer profileren als toeristisch gebied. Het lijkt ons dan niet slim om het zo’n zwembad dan moeilijk te maken.”

Voor de zwemclub zal een sluiting ook negatief zijn. “Dit nieuws komt net nu we in ledenaantal verdubbeld zijn. We zijn bang dat die groei zich niet voortzet zolang het onduidelijk is wat er met het zwembad gaat gebeuren. Sluit het zwembad, dan hebben wij in de zomer geen plek meer om te trainen.”

Zwemclub De Lee zoekt in de komende dagen contact met verschillende partijen en zal op 12 juni gebruikmaken van de mogelijkheid om in te spreken.