“Een boeiend verhaal”, dat noemde de voorzitter van de inspreekavond in Hardenberg woensdagavond 12 juni het betoog van Mieke Van Poll-Lohuis over waarom de exploitatie van openluchtzwembad De Hattemat in Gramsbergen niet moet worden overgelaten aan vrijwilligers. Instemmend gegrinnik oogstte ze van het publiek toen zij vertelde dat er een keuze was tussen de jeugd zittend op hun kont zoete en vette snacks naar binnen te laten werken in de bioscoop of de jeugd de kans te geven vier maanden lang te laten bewegen; een groot applaus toen ze besloot met dat de raad de verantwoordelijkheid voor de veiligheid moet nemen.

Sake-Christiaan Stelpstra (ChristenUnie) wilde weten waar de zwemclub ruimte ziet voor bezuinigingen die Van Poll-Lohuis aanhaalde. Nu heeft De Lee geen inzicht in de financiĆ«n van het bad, maar ‘als we zien dat de gemeente het gras maait, dan denken we: dat kunnen vrijwilligers ook’. Ook voor de kassa en het schoonmaken, de ondersteunende functies, ziet de club mogelijkheden. “Dan verdwijnen er inderdaad betaalde krachten. Maar doen we niets, dan verdwijnen alle banen”, aldus Van Poll-Lohuis. Overigens zou de club dit eventueel kunnen organiseren, maar zelf alles doen, dat is niet mogelijk. “Wij zijn een club van achttien leden, in de leeftijd van 6 tot 48 jaar. Ik kan onze kinderen van 6 geen gras laten maaien. En ik weet niet of u wel eens in Gramsbergen bent geweest, maar het is een verrekt groot stuk gras.”

Zwemclub De Lee bedankt alle betrokkenen die aanwezig zijn geweest op de avond. Een speciale vermelding is er voor de groep ‘oude dames’, die elke ochtend hun baantjes trekt. Weer of geen weer, deze dames zijn er en voor hen is het zwembad niet alleen een plek om vitaal te blijven, maar ook sociaal.

De gehele toespraak van Mieke vind je hier: Toespraak De Lee inspreekavond 12 juni