Reddingszwemmen 1

Drie raadsleden van de gemeente Hardenberg doken vrijdagavond 14 juni het water van De Hattemat in om drenkeling ‘Koos Armloos’ te redden. Deze pop, die gebruikt wordt bij lessen reddingszwemmen, werd in het water gegooid door zwemclub De Lee. De club had de raad en het college uitgenodigd om eens te komen kijken in Gramsbergen en zo te leren dat het bad runnen met vrijwilligers onverantwoord zou zijn. Het CDA, OpKoers.nu en Liberaal Hardenberg gaven hier gehoor aan; CDA’ers Martijn Breukelman, Gerrit van den Berg en Dirk van der Valk durfden de uitdaging aan en doken het water in.

Omdat regelmatig de vergelijking met het zwembad in Kloosterhaar wordt gemaakt, haalden de heren Koos eerst van de bodem van het tweede bad. Dat is qua diepte vergelijkbaar. Dat opduiken ging redelijk goed, maar zoals badmeester Erik Snijders aangaf: “Wat nou als de drenkeling gereanimeerd moet worden? Jullie zijn allemaal in het water.” Hierop kwam de reactie: “Maar de badmeester staat toch op de kant?” Lachend antwoordde Snijders: “Ja, maar deze badmeester is er straks niet meer!”

Na deze duik werd Koos in het vierde en het duikgat gegooid. Soepel doken de heren het water in, wisten zij veel dat je op zo’n moment met een hurksprong in het water moet gaan… Echt zachtzinnig gingen ze niet om met Koos, een teken dat er een drenkeling van vlees en bloed aan te pas moest komen. Vertwijfeld hingen de raadsleden aan de kant van het zwembad, tot iemand opmerkte: “In principe is het niet nodig om te wachten tot de drenkeling op de bodem ligt!”

Al met al ging het reddingszwemmen aardig goed. Maar Mieke Van Poll-Lohuis, voorzitter van zwemclub De Lee, vertelt: “Dit zijn natuurlijk de beste omstandigheden. Je staat aan het bad waar de drenkeling bezig is te verdrinken, je weet dat hij erin gegooid is en het is erg rustig. Normaal gesproken sta je verder weg, is het bad vol en zit er tijd tussen dat iemand onder water gaat en jij diegene kan redden. Bovendien is zo’n duikgat erg druk, en loop je het risico iemand op je nek te krijgen. En de toezichthouders hebben kleding aan, geen zwembroek. Daarnaast hebben de toezichthouders niet allemaal zo’n goede conditie als de heren hier – zeker niet zoals de voorzitter van De Grunte.”

Zwemclub De Lee is van mening dat de bezuinigingen in de gemeente Hardenberg elders gezocht moeten worden, niet bij zwembad De Hattemat. De club heeft al aangegeven dat er dingen in het zwembad wel door vrijwilligers gedaan kunnen worden. Denk aan het grasmaaien, schoonmaken en de bezetting van de kassa. “Maar dit zijn niet de onderdelen die veel geld kosten. De grootste kostenpost is de installatie van het zwembad”, aldus Van Poll-Lohuis.

RTV Oost was live aanwezig bij de training om een item te maken. Bekijk de video hier: